Kime Ait Gider Borusu Açma
Kiralanan bir dairede boru temizleme masraflarını kimin üstleneceği, tıkanıklığın nasıl meydana geldiğine bağlıdır. Prensip olarak, borular da dahil olmak üzere bakımdan ev sahibi sorumludur. Ancak ev sahibi, yükümlülüklerini ihlal ettiğini ve kasten ya da amacına aykırı kullanım nedeniyle tıkanıklık oluşmasına neden olduğunu kiracıya ispatlayabilirse, kiracının ödeme yapması gerekir.
Eğer kiracı giderden sorumlu değilse, bunu ev sahibine bildirmeli ve ona tıkanıklığı açması için yeterli süre vermelidir. Kiracının hasarı kendi başına onarmaya çalışması ve bu süreçte hasara neden olması durumunda, uygun onarım masraflarını kendisi karşılamalıdır. Bunu göz önünde bulundurarak boru temizliğini, boru temizliğini profesyonelce yapacak bir uzmana bırakmanız tavsiye edilir.
Ankara 'daki boru tıkanması – kim ödüyor: kiracı mı ev sahibi mi?
Bunlar Ankara'da profesyonel boru temizlemenin uzun vadeli faydalarıdır.
Profesyoneller tarafından yapılan profesyonel boru temizliği yalnızca akut tıkanıklığı ortadan kaldırmakla kalmaz, aynı zamanda hem kiracılar hem de ev sahipleri için birçok avantaja sahiptir. Tıkanıklığın hızlı ve profesyonel bir şekilde giderilmesi, biriken birikintilerin borular üzerinde sürekli basınca yol açması durumunda oluşabilecek çatlak, kırılma veya sızıntı gibi dolaylı hasarlara karşı koruma sağlar.
Boru temizliğinin yalnızca akut tıkanma durumunda değil, aynı zamanda düzenli aralıklarla önleyici tedbir olarak da yapılması durumunda başka avantajlar ortaya çıkar. Bu sadece gelecekteki tıkanmaların önlenmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda boru sisteminin ömrünü de uzatır.
Düzenli olarak temizlenen borular sağlık risklerine karşı da koruma sağlar. Özellikle mutfak giderleri, yüzeye ulaştığında hastalığa neden olabilecek bakterilerin burada çoğalma riski altındadır. Ayrıca tıkanmış borular hamam böceği gibi zararlıları da çekebiliyor. Çünkü tıkalı boruları ideal bir yaşam alanı olarak görürler.
Ankara'da boru temizliğini sigorta karşılıyor mu?
Tortu nedeniyle boru tıkanıklığı genellikle uzun bir süre içinde gelişse bile, birçok insan için tıkanıklık aniden ortaya çıkar. Profesyonel boru temizliğinin beklenmedik maliyetleri çoğu zaman bütçeye dahil edilmediğinden, sigortanın maliyetleri karşılayıp karşılamayacağını bilmek önemlidir. Aslında, belirli koşullar altında boru temizliğini ve sonrasında meydana gelebilecek hasarların onarımını kapsayan çeşitli sigorta poliçeleri vardır. Bu nedenle belgelerinizi inceleyerek yaptırdığınız sigortada buna uygun bir sözleşme olup olmadığını kontrol edin. Böyle bir durumu kapsayabilecek sigorta poliçeleri şunları içerir:
Ev sahibi sigortası: Ev sahibi sigortası, tıkanmanın ani ve öngörülemeyen bir olaydan kaynaklanması durumunda genellikle boru temizliğini ve bunun sonucunda ortaya çıkan hasarı kapsar. Buna sıhhi tesisat sistemlerinde ani bir arıza veya borularda ani bir hasar da dahildir.
Ev eşyası sigortası: Ev eşyası sigortası genellikle boru temizleme masraflarını karşılamasa da, böyle bir anlaşmanın sözleşmede açıkça yer alması durumunda, dolaylı hasar masraflarını karşılar.
Ancak sigorta temizlik masraflarını karşılamasa bile uzman tutmaktan çekinmemelisiniz. Sonuçta, geç veya yanlış temizliğin neden olduğu dolaylı hasarlar, hızlı bir şekilde yüksek onarım maliyetlerine ve evde maddi hasara yol açabilir. En kötü durumda, zamanında önlem alınırsa önlenebilecek olan borunun tamamen yenilenmesi riski bile vardır.
Kiralanan bir dairede boru temizleme masraflarını kimin üstleneceği, tıkanıklığın nasıl meydana geldiğine bağlıdır.